Je maakt het mooier dan het is…

“Jij maakt het mooier dan het is” zei iemand tegen me. Ik begreep het niet helemaal. Wát maak ik mooier dan het is? Het leven, de wereld, mijzelf, de liefde, mijn blogs, mijn coaching praktijk en alles daaromheen? Wat precies? Ik dacht even dat het een compliment was maar de intonatie klopte daar niet bij. En inderdaad, zo bedoelde ze het niet. Het was meer bedoeld als ‘je doet het mooier voor dan het is en daarmee vergeet je hoeveel negativiteit er in de wereld is’. Ik zou een gebrekkig realiteitsbesef hebben. Oké…

Tja, het is maar hoe je het bekijkt…

Ik denk dat ik alles mooier maak. Dat heeft m’n vader me meegegeven. Voor hij stierf gaf hij me de boodschap mee; maak het leven mooi. Wil dat zeggen dat ik alleen de mooie kanten in iemand, in mij, in de liefde en de wereld wil zien? Vást! Dat is namelijk waar ik blij van wordt… Als ik iets moois zie kan ik daar heel tevreden van worden. Ik lach naar het leven en het leven lacht naar mij. Het is een prachtige wisselwerking, zoals alles dat is.

Ik weet dat er veel ellende, verdriet en onrecht is… maar ik me daarop focus is het precies dát wat ik mijn leven binnenhaal.

Denk maar eens terug aan je rij-instructeur die je leert om dóór de bocht te kijken en je focus op de weg te houden. Omdat, wanneer je je aandacht op de bocht vestigt, je in no-time met je koets in de berm staat. Dát is immers waar je je op richt en je rijdt er zó op af.

Je mag erop vertrouwen dat de weg na de bocht gewoon verder gaat. Maar je weet het niet he? Als je op onbekend terrein bent en je voor ’t eerst op die weg rijdt. Toch zijn het handige mensen zijn geweest die de weg hebben aangelegd met de hoogste prioriteit voor jouw veiligheid. Aan iedere hoofdweg zitten zijwegen. Soms moet je ergens afslaan en soms even stoppen voor een verkeerslicht maar, met uitzondering voor doodlopende straatjes, de weg gaat altijd door.

Het is best een mooie metafoor voor het leven vind je niet? Ook dán rijd je weleens verkeerd, weet je niet welke afslag je nemen moet, ga je weleens te hard wat je duur kan komen te staan, beland je weleens ‘in the middle of know were’ of stagneert je route door wegwerkzaamheden.

Anyway: ik ontkén dus niet dat er dingen niet goed gaan in de wereld. Ronduit slecht zelfs. Maar ik kan dat niet veranderen. Problemen zijn soms zó groots en mijn impact maar zó klein…als ik per ongeluk eens wel naar het nieuws kijk of krantenkoppen snel, krimp ik per seconde. Omdat ik het niet kan oplossen voel ik me nietig en machteloos en voor ik het weet zit ik in een neerwaartse spiraal waar ik zelfs met 3 flessen Chardonnay en een dóós chocolade niet uitkom.

Ik ben me hiervan bewust en daarom kies ik voor alles waar ik blij van word. Gezonde self-care zeg maar. Want als ik goed voor mezelf zorg en goed in mijn energie zit, kan ik er simpelweg beter voor jou zijn. Ik kan hooguit doen wat ik wél kan doen, dus kies ik daarvoor. En jij kunt dat op jouw beurt óók kiezen … voor jou en de wereld om jou heen.

Dus als ik je een advies mag geven: zeg je krant op, skip het journaal (belangrijk nieuws hoor je altijd wel) en besteed meer tijd aan fijne dingen zoals jezelf en je gezin. Ga naar buiten, ontspan, wees lief voor jezelf en los je shit op. Wanneer jij in vrede leeft met jezelf breng je dat over op je gezin, vrienden, collega’s… liefde werkt nu eenmaal besmettelijk…

Wees de verandering die je wilt zien in de wereld!
~ Ghandi

Dus… maak ik het leven mooier dan het is? Ik hoop het. Ik doe daar mijn stinkende best voor. Het is mijn toegevoegde waarde. Zoals jij ook  van toegevoegde waarde bent. Iedereen op zijn of haar eigen mooie manier.

Maak het leven mooi!
Linda Vlot

Iedere week automatisch mijn blog ontvangen? Schrijf je hier in en ontvang direct mijn GRATIS eBook met de gouden tip voor liefde en verbinding.